cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Flange problems

SOLVED
Highlighted
Regular Member

Flange problems

Hi,

I've been having flange problems in Creo Parametric 2.0.

I've created a part where it works fine (see first pic).

When I make an other but similar part (it's just longer at the base), my flange doesn't work anymore. This happens to a copy of the original part, but also when I create a brand new part and draw it from scratch. The flange does work however when I change the angle to 85° instead of 90°.

Any ideas?

flange1.png

flange2.png

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Re: Flange problems

Looks like an accuracy problem. If it's what I'm thinking, as the part gets larger, the relative accuracy makes the grittiness of the calculations larger, increasing the chances that small features fail.Try shifting to a smaller relative accuracy or to absolute accuracy.

9 REPLIES 9

Re: Flange problems

I might suggest reporting this in a support case.

This is highly unusual.

Re: Flange problems

Looks like an accuracy problem. If it's what I'm thinking, as the part gets larger, the relative accuracy makes the grittiness of the calculations larger, increasing the chances that small features fail.Try shifting to a smaller relative accuracy or to absolute accuracy.

Re: Flange problems

could you please try to modfiy the existing part by edit and put the value then regenerate? and let us know. If possible please share the file.

Re: Flange problems

You're way off in your attempt. I would like to upload my model, that way it will all be much clearer, but I don't know how. Never did it on this site.

Re: Flange problems

Ok, thanks for the tip. I've added the part.

I've tried some more, and I've noticed I can change 748 to 1000-something. But changing it to 1100, the flange goes bust.

Also, it really needs to be 90°, not 85°. I don't know why it works with 85 and not with 90, doesn't seem very logical to me.

Re: Flange problems

I've tried, but didn't help. See my reply below for how it went, and for the model.

Re: Flange problems

Did changing part accuracy help?

Re: Flange problems

Robbie,

As David mentioned this is due to model accuracy only, this can be corrected by changing the relative accuracy to 0.0001 (it is working for me).

Re: Flange problems

Okay, thanks everyone for all the help. It does work when accuracy is set to relative 0.0001.

I've set David Schenken's answer as correct, as he was the first to mention accuracy as a solution.

Steven (and others), when I set accuracy to absolute, a value of 0.1375175 is suggested, just as you're showing. Isn't that a lot, or am I misinterpreting this value? Does this mean a hole of i.e. Ø16 could be Ø16.138 in the cut drawing?