cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

TSiik
Guest

License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

We have run into a problem setting up our floating licenses. The server is up and running and the licenses are found with no problems during the installation. However, when starting CREO Parametric, the program is unable to connect to the license server... Initially, the port was blocked, but before that issue was lifted, the server wasn't even found during the installation.

 

How should we go about fixing this? 

7 REPLIES 7

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

Have you unblocked BOTH ports? Creo needs two ports to be open to succesfully connect to license server: 7788, which is default port for flexnet license manager and random port for ptc_d.exe, which is actual license daemon, serving Creo license.
You can also configure license server to run ptc_d.exe on specific port, so you can unblock it on your firewall.

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

As suspected only the port 7788 has been unblocked.

 

How can we configure the ptc_d to run on a certain port? Didn't find anything on the topic on the run.

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

You can do that in two ways:
1. Log in to license server web interface, go to Administration (upper right corner) and then go to Vendor Daemon Configuration, select ptc_d and then configure vendor port.
2. Go to installation location of the license server (C:\Program Files\PTC\FLEXnet Admin License Server), go into Licensing directory, edit license.dat (even with Notepad, it's a simple text file) and find

DAEMON ptc_d

line. At the end of the line add port number you want to use (similar to 7788 in the SERVER line above) and save the file.
Restart license server service and ptc_d should be using only specified port.

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

@TSiik, You can refer the below article and follow the steps to add all the required exception both on server and client system for free communication.

 

https://www.ptc.com/en/support/article/CS110511

 

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

@TSiik, As suggested by @LukaszMazur, you can add the Vendor Daemon port by editinig the license file and then restart the service. Further add Vendor Daemon port in the firewall exception as well. Hope this helps you resolve the issue.

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server


@TSiik wrote:

We have run into a problem setting up our floating licenses. The server is up and running and the licenses are found with no problems during the installation. However, when starting CREO Parametric, the program is unable to connect to the license server... Initially, the port was blocked, but before that issue was lifted, the server wasn't even found during the installation.

 

How should we go about fixing this? 


Hi,

to verify that the problem is related to firewall (incoming rules), you can turn it off temporarily.


Martin Hanák

Re: License found during installation, but when starting CREO 7.0.1.0. cannot connect to server

@TSiik 

IN addition to all inputs from community members, try adding server details (IP and name) in client host file available under C:\Windows\System32\drivers\etc

Announcements